L’ALTRA VIDA DE LES CANÇONS

La Constant i la Variable 334

10 Nov L’ALTRA VIDA DE LES CANÇONS


Les cançons neixen, creixen, es reprodueixen, però no moren!

Son capaces de reencarar-se en formes diferents si els donem la oportunitat i d’això va el nou EP en el que estem treballant, de donar una altra vida a les cançons. Us en parlaré aqui a través de cinc reflexions i al final de l’article poso un vídeo del que va ser la pre-estrena al Mercat de Música Viva de Vic, amb un SoldOut a la sala gran de teatre Atlàntida i amb convidats de luxe!

El nou EP que sortirà a principis del 2019, és un treball de re-descobrir, de tranformar, de reflexionar, d’experimentar amb al fet creatiu i amb la capacitat de trobar la novetat en allò vell. Feia molt temps que volia fer això amb algunes de les meves cançons i donar-los aquesta altra vida! Autoversionar-se fa gràcia, “yo me lo guiso yo me lo como” y una ensabonada d’ego, que segurament tambe ho és, però per mi va una mica més enllà i aquí va el perquè:

Reflexió 1 – Allò nou i allò vell
L’obsolescencia programada també existèix en les industries culturals i en la música, i aquest EP hi està en contra. Des dels patrons de tendències/modes fins a les dinàmiques mediàtiques, les coses cada vegada van més ràpides, duren menys i estem inmersos en la pressió de lo nou. Una novetat que dura fins el dia després en què ja no és nou! Per això aquest EP és una reivindicació de lo vell, d’allò que ja existeix, perquè nou no és sinònim de novedós, bò, trencador… i hem sentit discos nous que són iguals que els anteriors… o sigui res de nou… així que el nou treball i trobarem coses velles però que potser seràn més noves del que pensem.

Reflexió 2 – La captura
Normalment gravem les cançons en un disc abans de fer la gira, de toca-les en directe, de sentir com les canta la gent… i és recorrent i comentat entre músics que a vegades la versió gravada al disc no és la millor perquè aquella cançó es va capturar abans de tenir temps de creixer o desenvolupar-se. I així neixen unes ganes de poder tornar a gravar aquella cançó després de sentir com ha crescut, escoltar les seves possibilitats i veure’n diferents cares. No deixarà de ser una versió més, però més enllà dels directes i les cantades, quedarà constància de que les cançons son vives i es van transformant.

Reflexió 3 – L’experiment amb la Constant i la Variable
El repte era anar més enllà del concepte de versió i explorar els límits d’una cançó. Fins quan una cançó és una cançó o passa a ser una altra? que passa si li canviem la lletra? o el ritme o la tonalitat? I en aquesta recerca apareixen dos conceptes que acompanyaran aquest projecte fins al fnal: La constant i la variable. Què hi ha de constant i què hi ha de variable en l’ADN d’una cançó?

Reflexió 4 – La no-pàgina en blanc
La quarta refelxió fa referència al fet creatiu i neix de la inquietud de no crear des de zero, de partir d’un punt ja avançat, a mig camí, per poder arribar molt més enllà. Així en aquest EP no hi ha hagut pàgina en blanc a l’inici si no que tot a partir de les cançons que ja existents i això m’ha fet descobrir un gran potencial creatiu a través del desenvolupament i la transformació que no acava en el que escoltareu en el disc perquè continua molt més enllà, ens els concerts, videos etc….

Reflexió 5 – El divertimento
I ja acabo amb el rollo, amb l’última reflexió: divertir-se amb la música. Hi ha moltes coses a explicar, a compartir i transmetre en aquestes cançons, hi ha l’energia d’emocionar, de despertar sensacions, de connectar a través de la música, hi ha les ganes de que més gent pugui conèixer aquestes músiques i poder-les escampar arreu amb la gira que estem preparant, però evidentment, sempre, hi ha les ganes de disfrutar-ho, de fer el que tens ganes de fer, el que et surt i et demana la teva voluntat artistica…i si això passa per “autoversionar-se” doncs a fer-ho i deixar fluir, com un divertimento!

Res més, volia escriure tot això perquè a vegades tot el que hi ha al darrera de la producció, creació… d’un disc passa molt inadvertit però crec que és maco saber-ho i volia compartir-ho abans que arribin les cançons, que tinc moltes ganes que sentiu!!! Aquí podeu veure una mica del que va ser la pre-estrena al Mercat de Vic amb la sala gran del Teatre Atlantida plena:

Descarregar el dossier del nou espectacle: Dossier.pdf